menu

Veriruokia, jauhojuomaa ja syylinkejä

10.07.2013

Entisaikaan kotieläimistä ja porosta hyödynnettiin kaikki joko ruoaksi tai vaatteiksi. Eläinten verestä tehtiin veripalttua, -makkaraa ja -leipää. Poron vatsassa olevaa "kuninkaan lakkia" käytettiin verimakkaran teossa. Veren joukkoon pantiin runsaasti kuuta, jotta ruoasta tuli maittavaa.

Kotieläimistä pidettiin hyvää huolta. Hevosille tehtyä apetta kutsuttiin jauhojuomaksi. Kerran Aini erehtyi antamaan sitä lampaalle ja se halkesi. Lampaan nahasta tehtiin syylinkejä, jotka laitettiin sukkien päälle.

PERUSTIEDOT

Inarin kirjastotoimen haastatteluaineisto: Tarinat talteen -hanke 2011-2013
10:03
Suomi
8.2.2012

KERTOJA

  • Rajala Aini Amanda

TALLENTAJA

  • Vaattovaara Merja

HAKUSANAT

  • ruoanvalmistus
  • ruokaperinne
  • poro