menu

Veskoniemen ja Ivalon asukkaita, kirkkopyhillä Inarissa

11.10.2022

Katri Ranta muistelee vanhoja Veskoniemen taloja ja talollisia mainiten useita sukuja. Veskoniemessä oli lähes joka talossa lehmä tai useampikin. Siellä elettiin luontaistaloudessa: pidettiin karjaa, viljeltiin perunaa ja kalastettiin. Veskoniemeläiset eivät harjoittaneet porotaloutta.


Ranta mainitsee, että ne joilla ei ollut taloa ja maata elivät melko kurjasti. Omasta isästään hän muistaa, että tämä oli usein pitkiä aikoja poissa kotoa. Hänen isänsä – joka toimi rakennusmiehenä – oli alkujaan tullut Lappiin Etelä-Suomesta.


Ivalon menneisyydestä Ranta muistaa useita vanhoja sukuja. Lisäksi Ivaloon asettui paljon niin sanottuja kulkumiehiä ja hevosmiehiä, jotka tekivät töitä mm. savotoissa ja tukkienuitossa. 


Katri Rannan kuvaamina aikoina ihmisillä ei ollut juurikaan huvituksia. Kylässäkäynti oli tavanomainen huvitus. Tansseissa käytiin Inarin kirkonkylällä kirkkopyhinä. Jouluna, pääsiäisenä ja juhannuksena Inarin kirkonkylälle kokoontui paljon ihmisiä laajalta alueelta viettämään kirkollisia pyhiä. Myös kesäkirkko oli hyvin odotettu tapahtuma runsaine osallistujineen. Toisinaan joku järjesti tanssit. Pielpajärven kirkossa ei Rannan nuoruudessa ollut minkäänlaista toimintaa. 

Tiedostot

PERUSTIEDOT

Inarin kulttuuritoimen haastatteluaineisto 1979 - 1989
11:25
Suomi
6.7.1983, 13.7.1983

KERTOJA

  • Ranta Katri

TALLENTAJA

  • Nemtsinkoff-Körkkö Tarja

PAIKAT

  • Veskoniemi
  • Ivalo
  • Inarin kirkonkylä