menu

Helga kievarinpitäjänä

13.03.2015

Helga Malm oli työssäollessaan lahjakas ja tomera nainen, joka hoiti terveyssisaren toimen ohella myös mm. Kaamasen kievaria ja luottamustehtäviä Inarin kunnassa. Hyviä tekoja haittasi ahneus, joka joissain tapauksissa meni liian pitkälle. Yksi tällainen episodi liittyi Kaamasen kievarin myyntiin. Joissakin tapauksissa kotiinpäin vetämisestä hyötyivät myös kuntalaiset, kun Helga kirjoitti diagnooseja keskussairaalaan ja silmälääkäriin, jonne sitten mentiin Malmin busseilla yhteiskuljetuksella.

Helgan hyvä organisointikyky tuli esille, kun saksalaisryhmä saapui kahvittelemaan Kaamasen kievariin. Helga nousi tuolille ja komensi selkeällä saksankielellä asiakkaat jonoon. Jokainen joutui ostamaan poronnahan matkamuistoksi, eikä valintoihin mennyt aikaa, kun nahat myytiin järjestyksessä. Muutoinkin komento kievarissa oli kova, eikä asiakkaat päässeet aina valitsemaan mieleistään istumaseuraa. 

Huoneen vuokrauksessakin Helgalla oli omat sääntönsä. Usko oli näistä tietoinen ja teki kirjallisen sopimuksen, johon laitettiin yksityiskohtaisesti periaatteet, minkä mukaan mahdollisia korvauksia maksettaisiin. Niistä olikin hyötyä, kun puolen vuoden vuokrakontrahdin jälkeen arvioitiin tilannetta.   

Tiedostot

PERUSTIEDOT

Inarin kirjastotoimen haastateluaineisto: Tarinoita Inarista -hanke 2013-2015
16:58
4.8.2014

KERTOJA

  • Luostarinen Usko August

TALLENTAJA

  • Vaattovaara Merja

PAIKAT

  • Kaamanen
  • Kaamasen kievari

KOHDEHENKILÖT

  • Heikkilä Veikko-Aatami
  • Aili